ZSOiT w Żarach

ZSOiT – SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE

PLAN PRACY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE Szkola Promo Zdrowie Plan 2020 21

Raport podsumowujący starania szkoły promującej zdrowie. Raport Promo Zdrowie

 


11 stycznia 2019 r.- Etap Okręgowy „Olimpiady Wiedzy o i Żywieniu i Żywności”
w Jeleniej Górze

Uczennice  klasy IV A Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Klaudia Jochna i Eliza Góraleczko reprezentowały  naszą szkołę w etapie Okręgowym Olimpiady „Wiedzy o Żywieniu i Żywności” w Jeleniej Górze. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się:
zadania z zakresu tematyki wiodącej, którą w tym roku były: „ Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu” oraz zadania z wiedzy o żywności i żywieniu.
Uczennice rywalizowały z uczniami ze szkół ogólnokształcących i technicznych (75 uczniów) z województw  lubuskiego i dolnośląskiego.

                                            Dziękujemy za godne reprezentowanie naszej szkoły

10 grudnia 2018r. – Szkolny konkurs gastronomiczny

Dziś odbył się szkolny konkurs gastronomiczny. W konkursie zwyciężyli:
1 miejsce Miłosz Motyka i Aleksandra Perucka
2 miejsce Natalia Drzewiecka i Wiktoria Kowalczukowska
3 miejsce Natalia Pałys i Wiktoria Górska
Zwycięzcom gratulujemy!!!


3 grudnia 2018r. – „ŚWIATOWY DZIEŃ ZAPOBIGANIA HIV I AIDS”

Punkt informacyjny w gabinecie pielęgniarki:
– rozdanie ulotek informacyjnych
– rozmowy indywidualne


„POLA NADZIEI”

W szkole w październiku 2018 r. po raz czwarty przeprowadzono akcję pod hasłem „Pola Nadziei”. W ramach tego przedsięwzięcia przeprowadzono zbiórkę pieniędzy, za które zakupiono cebulki żonkili. Na wcześniej przygotowanych rabatach uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu posadzili kwiaty na terenie szkoły oraz na terenie żarskiego Hospicjum.

Pozostałą kwotę w wysokości 200 zł przekazano na rzecz Hospicjum.


„ PROFILAKTYKA CHORÓB NOWOTWOROWYCH”

Listopad 2018r. – uczennica IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w powiatowym konkursie „Profilaktyka chorób nowotworowych” organizowanym przez powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Żarach.

Konkurs polegał na wykonaniu ulotki informacyjnej.

ZAKRĘCONA AKCJA CHARYTATYWNA DLA MAŁEJ BLANKI!

Od listopada cała nasza szkoła zaangażowała się w chęć pomocy Małej Wojowniczce z Gubina, która walczy z białaczką. Uczniowie zbierają plastikowe nakrętki na rzecz możliwości leczenia Blanki. Akcja nie ma określonego terminu jej zakończenia. Zbieramy dopóki jest nadzieja choć na minimalną poprawę stanu dziewczynki. ZAPRASZAMY WSZYSTKI CHĘTNYCH DO ODDAWANIA I TAK NIEPOTRZEBNYCH NAKRĘTEK. JUŻ PODCZAS 1-GO MIESIĄCA POKAZALIŚCIE, ŻE MACIE OGROMNE SERDUCHA!

30 listopada 2018r – „Architekt własnych wyborów”

To był projekt sfinansowany przez MKRPA w Żarach. Oprócz spotkań z policją, lekcji wychowawczych czy warsztatów z pedagogiem szkolnym nasi uczniowie wzięli udział w warsztatach malarskich i fotograficznych prowadzonych przez artystę Pana Jerzego Litewkę oraz dobrze nam znaną Panią Marzenę Kotlicką. 30.11.2018 r. na podsumowaniu tego przedsięwzięcia na korytarzach szkolnych pojawiła się wystawa prac, które powstały podczas zajęć praktycznych. Przy okazji, w ramach promocji zdrowego stylu życia, a także możliwości zacieśniania tych „starych” i zawiązywania nowych relacji rówieśniczych każdy z Was mógł poczęstować się pysznościami przyrządzonymi przez uczniów klasy II TŻiUG.


„RZUĆ PALENIE RAZEM Z NAMI”

22.11.2018r. – w ramach akcji „Rzuć Palenie Razem z nami” rozdano ulotki na temat szkodliwości palenia tytoniu. W gabinecie pielęgniarki można było indywidualnie porozmawiać na temat swojego nałogu.


20 listopada 2018r. – Warsztaty gastronomiczne 


Nasze uczennice z klasy II TŻ iUG wraz z p. Jolantą Moszczyńską uczesniczyły w Gastro Szkole z Łukaszem Śmigielskim w Studio Kulinarnym Look & Cook w Zielonej Gorze.


24 października 2018r. – ŚWIATOWY DZIEŃ OTYŁOŚCI”

24.10.2018 r. Obchodzono „Światowy Dzień Otyłości”. W ramach akcji w gabinecie pielęgniarki chętni uczniowie mogli dokonać pomiaru masy ciała i wysokości i obliczyć swoje BMI. Z akcji skorzystało 29 uczniów.


„ TYDZIEŃ DLA SERCA “

W ramach akcji „Tydzień dla Serca”, która odbyła się w naszej szkole od 17.09.2018 r. -24.09.2018 r. chętni uczniowie mieli wykonane pomiary ciśnienia tętniczego i obliczone BMI.
Pomiary wykonało 56 osób. W ramach akcji 4 uczniów zostało skierowanych do lekarza pediatry z podwyższonym ciśnieniem tętniczym.

Tydzień Zdrowia pt. „ Owoce – czy je znamy, czy je jemy?”

Tydzień Zdrowia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach odbył się po raz szósty w terminie od 09.04.2018 r. do 13.04.2018 r. pod honorowym patronatem Starostwa Powiatowego w Żarach. Przedsięwzięcie skierowane było do uczniów i pracowników ZSOiT,
a także szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Żarskiego. W podsumowaniu Tygodnia Zdrowia uczestniczyło 7 szkół – ZSOiT , I LO im. B. Prusa, SLO, OWSiM, OHP, ZST- Lubsko, ZSOiE Lubsko. Uczniowie wymienionych szkół uczestniczyli w prelekcji „Owoce – rola w żywieniu człowieka” prowadzonej przez Panią dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse, międzyszkolnych konkursach oraz poczęstunku. Przeprowadzono  międzyszkolne konkursy: konkurs umiejętności kulinarnych – deser „Owocowe szaleństwo” oraz „Quiz  wiedzy o owocach” . Uczennice III kl. Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych Eliza Góraleczko i Natalia Pałys reprezentujące naszą szkołę w międzyszkolnych konkursach zajęły I miejsce. Przewodniczącą oceniającego jury była właścicielka restauracji „Lew”. Podczas Tygodnia Zdrowia uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali potrawy na stragan ze zdrową żywnością: kisiel marchewkowo- pomarańczowy, deserki owocowo-serowe, deserki musli z owocami, koktajle: owocowe, owocowo-warzywne, owoce. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dokonywali pomiarów: glukozy, ciśnienia tętniczego. W akcji uczestniczyła dietetyk Naturhouse dokonując pomiaru wody, tłuszczu i udzielając porad dietetycznych, a także przeprowadziła warsztaty  z uczniami naszej szkoły na temat „Nauka wyboru produktów spożywczych ‘’ . Uczniowie Technikum Usług Fryzjerskich dokonywali porad w zakresie pielęgnacji włosów, przeprowadzali komputerowe dobieranie fryzur i czesanie fryzur. Na lekcjach wychowania fizycznego uczniowie uczestniczyli w różnych formach ruchu przy muzyce.
Wszystkie przedsięwzięcia miały na celu:
– edukację żywieniową
– naukę  prawidłowego wyboru produktów spożywczych
– zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym.

Koordynator: Barbara Wachowska


2 lutego 2018r. – Nasze pyszności na Galę Sportu

Na Powiatową Galę Nauki, Techniki, Kultury i Sportu nasza szkoła przygotowała desery w wersji light. Był mus brzoskwiniowy z jogurtową pierzynką, deser twarożkowy śmietankowo-kakaowy oraz parfait w dwóch odsłonach:  płatki owsiane, jogurt naturalny i mus truskawkowy z odrobiną świeżej mięty oraz mix płatków, jogurt typu greckiego i mus z kiwi z listkami świeżej bazylii; Desery smakowały  i wyglądały pysznie.


12 stycznia 2018r. – Etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy o i Żywieniu i Żywności

Uczennice  klasy II TŻiUG Natalia Okołowicz i Laura Ozan reprezentowały  naszą szkołę
w etapie Okręgowym Olimpiady Wiedzy o i Żywieniu i Żywności, która się odbyła w dniu 12.01.2018 r. w Jeleniej Górze. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się:
Zadania z zakresu tematyki wiodącej, którą w tym roku były:
“Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu” oraz Zadania z wiedzy o żywności
i żywieniu
Uczennice rywalizowały z uczniami z 30 szkół ogólnokształcących i technicznych (62 uczniów)
z województw  lubuskiego i dolnośląskiego.

                                                Dziękujemy za godne reprezentowanie naszej szkoły


16 listopada 2017r. – „Żyjmy w świecie wolnym  od dymu tytoniowego”

16 listopada w naszej szkole odbyła się ogólnopolska akcja „Rzuć palenie razem z nami”- pod hasłem „Żyjmy w świecie wolnym  od dymu tytoniowego”. Celem akcji było zachęcenie palaczy do zerwania z nałogiem. Pielęgniarka szkolna wspólnie z uczniami: Szymonem Olenderkiem z kl. I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  i  Jakubem Bąkiem z kl. III TŻiUG w holu szkoły zorganizowali punkt informacyjny, gdzie rozdawano ulotki na temat szkodliwości palenia tytoniu i częstowali zdrową ekologiczną marchewką. Chętni uczniowie mogli zbadać ciśnienie tętnicze i sprawdzić swoją masę ciała.


15 listopada 2017r. – konferencja poświęcona cukrzycy

15 listopada w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach odbyła się konferencja poświęcona cukrzycy. Uczniowie wysłuchali bardzo ciekawego wykładu  doktora Marka Femlaka, kierownika Centrum Diabetologicznego w 105 Szpitalu Kresowym. Poznali najnowsze rozwiązania techniczne stosowane w sprzęcie  medycznym dla cukrzyków, które przedstawiły   pielęgniarki diabetologiczne, Panie: Dorota Budzanowska i Anna Tracz. Mieli możliwość zbadania poziomu cukru we krwi.  Dietetyk Anna Marciniak przybliżyła uczniom zasady zdrowego odżywiania nie tylko dla cukrzyków. Dla uczniów w szkolnej pracowni przygotowano słodkości… bez cukru. Jest to kolejne działanie, którego celem jest promowanie zdrowego stylu życia.


09 listopada 2017r. – warsztaty pt. “Rogalik Ceramika”

W dniu 9 listopada 2017r. uczniowie I TŻiUG Szymon Olenderkiewicz i Miłosz Motyka wraz z Panią Jolantą Moszczyńską przeprowadzili warsztaty kulinarne pt. :Rogalik Ceramika: dla uczniów Gimnazjum nr 1 i Gimnazjum nr 3. W tym samym czasie w pracowni architektury krajobrazu inna grupa miała warsztaty tworzenia kompozycji na rabatach pod bacznym okiem Pani Małgorzaty Rusak.


08 listopada 2017r. –  Szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Do szkolnego etapu przystąpiło 18 uczniów z klas II i III Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych.  Etap szkolny polegał na rozwiązaniu testu  „Witaminy i ich rola w organizmie człowieka”. Zwyciężyły uczennice kl. II TŻiUG – Laura Ozan i Natalia Okołowicz.

Tematyka wiodąca obecnej XXII edycji Olimpiady to:

“Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu”

Uczennice będą reprezentowały naszą szkołę w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o  Żywieniu i Żywności w Jeleniej Górze.

Życzymy im powodzenia

2 listopada 2017r. – Życie sportowca

2.11.2017 w ZSOiT mieliśmy przyjemność gościć znanych sportowców. Iwona Matkowska i Andrzej Greń opowiadali o życiu sportowca oraz odpowiadali na pytania naszych uczniów. Mieliśmy również mały pokaz umiejętności Pani Iwony, które dzielnie wytrzymał nasz nauczyciel WF Ireneusz Wągrowski.


27 października 2017r. – profilaktyka raka piersi

W dniu 27 października 2017r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z paniami z powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, na temat profilaktyki raka piersi. W spotkaniu uczestniczyły klasy 3Th i 3 TŻ “B”. Spotkanie zorganizowała pielęgniarka szkolna i grupa pierwszej pomocy przedmedycznej. W związku z trwającym miesiącem zapobiegania raka piersi. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem wszystkich uczniów.


7 października 2017 – “Z rowerem przez świat …”

Sobota w Ceramiku. Dzisiejszy dzień spędzamy w Ceramiku. Kończymy projekt profilaktyczny
“Z rowerem przez świat, z książką za pan brat”. Obejrzeliśmy dobry psychologiczny film o uzależnieniach “Requiem dla snu” a także wysłuchaliśmy fragmentów twórczości literackich naszych uczniów. Odbyło się także rozstrzygnięcie konkursu literackiego i plastycznego o tematyce uzależnień.

Ulotka 2022/2023

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Kierunki kształcenia

Biuletyn Informacji Publicznej

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Ministerstwo Edukacji i Nauki