• Start
  • Deklaracja dostępności
  • RODO
  • BIP
niedziela, 11 maja, 2025
Ceramik.

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach

  • Start
  • Ceramik
    • Historia szkoły
    • Akty szkoły
      • Statut
      • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Deklaracja dostępności
    • Projekty
      • Szkoła Promująca Zdrowie
      • Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Żarskim
      • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0
    • Współpraca
    • Stara strona ceramika
    • Informacje dla pracowników i emerytów
  • Uczeń
    • Samorząd
    • Podręczniki
    • Dostępność nauczycieli
    • Kalendarz
    • Kursy
    • Praktyki zawodowe
    • Egzaminy
      • Egzamin zawodowy
      • Matura
    • Doradca zawodowy
    • Pedagog szkolny
    • Biblioteka
      • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0
    • Pielęgniarka
    • Szkolne Koło Wolontariatu
      • #polanadziei
    • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Rodzic
    • Dostępność nauczycieli
    • Kalendarz
    • Rada Rodziców
    • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Oferta edukacyjna
    Technik Gastronomi i Usług Gastronomicznych

    Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych

    Technik Handlowiec

    Technikum Handlowe

    Technik Organizacji Turystyki

    Technikum Organizacji Turystyki

    Technik hotelarz

    Technikum Hotelarskie

    Technikum Hotelarskie

    Technikum Architektury Krajobrazu

    Technik Fryzjerstwa

    Technikum Usług Fryzjerskich

  • Rekrutacja 2025/2026
  • Kontakt
  • Erasmus+
No Result
View All Result
Rekrutacja Vulcan
Ceramik
  • Start
  • Ceramik
    • Historia szkoły
    • Akty szkoły
      • Statut
      • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Deklaracja dostępności
    • Projekty
      • Szkoła Promująca Zdrowie
      • Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Żarskim
      • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0
    • Współpraca
    • Stara strona ceramika
    • Informacje dla pracowników i emerytów
  • Uczeń
    • Samorząd
    • Podręczniki
    • Dostępność nauczycieli
    • Kalendarz
    • Kursy
    • Praktyki zawodowe
    • Egzaminy
      • Egzamin zawodowy
      • Matura
    • Doradca zawodowy
    • Pedagog szkolny
    • Biblioteka
      • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0
    • Pielęgniarka
    • Szkolne Koło Wolontariatu
      • #polanadziei
    • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Rodzic
    • Dostępność nauczycieli
    • Kalendarz
    • Rada Rodziców
    • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Oferta edukacyjna
    Technik Gastronomi i Usług Gastronomicznych

    Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych

    Technik Handlowiec

    Technikum Handlowe

    Technik Organizacji Turystyki

    Technikum Organizacji Turystyki

    Technik hotelarz

    Technikum Hotelarskie

    Technikum Hotelarskie

    Technikum Architektury Krajobrazu

    Technik Fryzjerstwa

    Technikum Usług Fryzjerskich

  • Rekrutacja 2025/2026
  • Kontakt
  • Erasmus+
No Result
View All Result

ZSOiT w Żarach

No Result
View All Result

11 lutego – Dzień Bezpiecznego Internetu

Opublikował Robert Miliński
2025/02/11
A A
Udostępnij na FacebookUdostępnij na Twitter

11 lutego przypada Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) to inicjatywa, która ma na celu promowanie bezpiecznego i odpowiedzialnego korzystania z technologii cyfrowych, szczególnie wśród dzieci i młodzieży.

Warto w tym dniu poświęcić czas, aby omówić, przypomnieć i utrwalić zasady bezpiecznego zachowania w Internecie. Szczególną uwagę należy z pewnością zwrócić na stosunkowo nowy fenomen, jakim jest dezinformacja w sieci. Oto kilka wskazówek, jak nauczyć się rozpoznawania fake zdjęć oraz fałszywych informacji w Internecie poprzez rozwijanie umiejętności krytycznego myślenia i stosowanie kilku prostych zasad.

1. Weryfikacja źródła informacji:

  • Sprawdź, kto jest autorem artykułu lub zdjęcia. Czy to wiarygodna osoba lub organizacja? Czy strona internetowa, na której znalazłeś informację, jest znana i zaufana?
  • Poszukaj informacji o autorze lub organizacji w Internecie. Czy istnieją o nich jakieś wzmianki? Czy są wiarygodne?
  • Zwróć uwagę na adres strony internetowej. Czy nie zawiera podejrzanych znaków lub liter? Czy nie jest podobny do adresu innej, znanej strony?

2. Analiza treści:

  • Czy informacja wydaje się być zbyt sensacyjna lub niewiarygodna? Czy budzi skrajne emocje? Czy jest jednostronna?
  • Czy w artykule są błędy językowe lub stylistyczne? Czy język jest prosty i zrozumiały, czy może zbyt emocjonalny lub agresywny?
  • Czy w artykule są podane źródła informacji? Czy można je zweryfikować? Czy są wiarygodne?
  • Czy informacja pojawia się również w innych, zaufanych źródłach? Jeśli tylko jedno źródło podaje daną informację, może to być podejrzane.

3. Weryfikacja zdjęć:

  • Czy zdjęcie wygląda na naturalne? Czy nie ma na nim żadnych podejrzanych elementów? Czy nie jest zbyt idealne lub sztuczne?
  • Czy można znaleźć to zdjęcie w innych źródłach? Czy jest opatrzone tym samym opisem?
  • Czy zdjęcie nie było poddane obróbce graficznej? Można to sprawdzić za pomocą specjalnych narzędzi dostępnych w Internecie.

4. Korzystanie z narzędzi:

  • Wyszukiwarka Google Grafika: Pozwala na odnalezienie zdjęć w Internecie i sprawdzenie, czy nie były już wcześniej publikowane w innym kontekście.
  • Strony internetowe fact-checkingowe: To strony, które zajmują się weryfikacją informacji i demaskowaniem fake newsów. Warto z nich korzystać, aby sprawdzić, czy dana informacja jest prawdziwa.
  • Aplikacje i wtyczki do przeglądarki: Istnieją aplikacje i wtyczki, które pomagają w weryfikacji informacji i ostrzegają przed podejrzanymi treściami.

5. Edukacja i rozmowa:

  • Rozmawiaj z rodzicami, nauczycielami i przyjaciółmi o tym, co znajdujesz w Internecie. Czy ktoś jeszcze widział tę informację? Czy można ją zweryfikować?
  • Uczestnicz w warsztatach i szkoleniach na temat bezpieczeństwa w Internecie. Dowiedz się, jak rozpoznawać fake newsy i dezinformację.
  • Czytaj książki i artykuły na temat krytycznego myślenia i weryfikacji informacji. Rozwijaj swoje umiejętności, aby lepiej radzić sobie z wyzwaniami, jakie stawia przed tobą Internet.

Pamiętaj, że Internet to ogromne źródło wiedzy, ale również miejsce, gdzie można natknąć się na fałszywe informacje. Dlatego tak ważne jest, aby być ostrożnym i krytycznym wobec tego, co znajdujemy w sieci.

Więcej praktycznych wskazówek na temat dezinformacji w sieci można znaleźć w poniższym poradniku:

https://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/jak-rozpoznac-fake-newsy

Może Cię zainteresować

Matura 2025

Opublikował Robert Miliński
2025-05-08
0

Rozpoczął się jeden z najważniejszych etapów w życiu naszych uczniów – egzaminy maturalne! Nasi maturzyści zmagali się dziś z językiem...

Okręgowe Mistrzostwa Ratownicze

Opublikował Robert Miliński
2025-05-08
0

29 kwietnia 2025 r. nasza szkolna drużyna wzięła udział w Okręgowych Mistrzostwach Ratowniczych, w których rywalizowało 7 szkół podstawowych i...

Pożegnanie maturzystów 2025

Opublikował Robert Miliński
2025-04-25
0

Dziś w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach odbyło się uroczyste pożegnanie klas maturalnych. Był to wyjątkowy...

Finał Wojewódzki Festiwalu Sztafet

Opublikował Robert Miliński
2025-05-08
0

Mamy to…medal Dziś w Międzyrzeczu odbył się Finał Wojewódzki Festiwalu Sztafet. Nasze dziewczęta po fantastycznym biegu i dobrych zmianach zajęły...

Ulotka 2025/2026

Kierunki kształcenia

Technik hotelarz

Technikum Hotelarskie

2025-03-06
Technik Fryzjerstwa

Technikum Usług Fryzjerskich

2025-03-06
Technikum Hotelarskie

Technikum Architektury Krajobrazu

2025-03-06
Technik Gastronomi i Usług Gastronomicznych

Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych

2025-03-06
Technik Organizacji Turystyki

Technikum Organizacji Turystyki

2025-03-06
Technik Handlowiec

Technikum Handlowe

2025-03-06

Popularne

  • Zakończenie roku szkolnego 2023/2024

    920 Udostępnień
    Udostępnij 368 Tweet 230
  • Technikum Architektury Krajobrazu

    874 Udostępnień
    Udostępnij 350 Tweet 219
  • Narodowe Święto Niepodległości oraz “Chrzest Kotów”

    874 Udostępnień
    Udostępnij 350 Tweet 219
  • Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych

    846 Udostępnień
    Udostępnij 338 Tweet 212
  • Technikum Organizacji Turystyki

    836 Udostępnień
    Udostępnij 334 Tweet 209

Biuletyn Informacji Publicznej

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Ministerstwo Edukacji i Nauki

  • Start
  • Deklaracja dostępności
  • RODO
  • BIP
  • Kontakt
Zadzwoń do nas: 68 374 25 75

Copyright © 2022 - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach // Projektowanie WWW - RAGACOM 2022

No Result
View All Result
  • Start
  • Ceramik
    • Historia szkoły
    • Pracownicy szkoły
    • Akty szkoły
      • Statut
      • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Deklaracja dostępności
    • Projekty
      • Szkoła promująca zdrowie
      • Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Żarskim
      • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0
    • Współpraca
    • Stara strona Ceramika
    • Informacje dla emerytów
  • Uczeń
    • Samorząd
    • Podręczniki
    • Dostępność nauczycieli
    • Kalendarz
    • Kursy
    • Praktyki zawodowe
    • Egzaminy
      • Egzamin zawodowy
      • Matura
    • Doradca zawodowy
    • Pedagog szkolny
    • Biblioteka
    • Pielęgniarka
    • Szkolne Koło Wolontariatu
      • #polanadziei
    • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Rodzic
    • Dostępność nauczycieli
    • Kalendarz
    • Rada Rodziców
    • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Oferta edukacyjna
    • Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych
    • Technikum Handlowe
    • Technikum Organizacji Turystyki
    • Technikum Hotelarskie
    • Technikum Architektury Krajobrazu
    • Technikum Usług Fryzjerskich
  • Rekrutacja 2025/2026
  • Erasmus+
  • Kontakt
  • RODO

Copyright © 2022 - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach // Projektowanie WWW - RAGACOM 2022

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.Zgoda