Jeżeli masz smak i gust oraz talent kulinarny, a w przyszłości chciałbyś zarządzać nowoczesną restauracją i organizować przyjęcia, wybierz technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie w trakcie nauki odbywają praktykę w zakładach gastronomicznych wszystkich typów, mają też możliwość odbywania staży zagranicznych. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceny jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent może podjąć pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.